Raku i fördjupning (50%)

Raku i fördjupning

Denna kurs vänder sig till dig som har förkunskaper i att arbeta med keramik och god materialkännedom. Genom givna uppgifter får du möjlighet att fördjupa dig i olika raku-tekniker.

Du arbetar självständigt med tre uppgifter där dokumentation, skissarbete, kurslitteratur och foto ingår.

Kursens mål

Att du utvecklar ditt eget formspråk och arbetar med din egen process från idé till skiss och slutligen färdig produkt. Du får ökad kunskap om lerans egenskaper och om brännteknik.

Kursens innehåll

 • Teori
 • Dokumentation – rapport, skissarbete och foto
 • Tre praktiska uppgifter

Kostnader

2500 kr (2000 kr för material och litteratur samt 500 kr för service, fika och uthyrning av utrustning för bränning, m.m.) Kursen är studiemedelsberättigad. Länk till studieekonomi

Ansvarig lärare

Ann-Margret Johansson Pettersson: rakukrukan@yahoo.com

Anna Eilert: anna.eilert@telia.com

Studietakt

50% distanskurs

 

 

HT 2018

10 september

12 – 14 november

VT 2019

4-5 februari

15-17 april

 

Bränningar sker i Borsökna och Odensvi

Övrigt

Kursen kräver tillgång till dator och internet.

Uppgifter, information och inlämningar sker via en stängd Facebook-grupp, därför måste du även ha ett Facebook-konto under pågående kurs.

Antagningsprinciper

Du ska ha erfarenhet av att arbeta med keramik. Du ska bifoga ett personligt brev där du presenterar dig själv och berättar om dina förkunskaper och erfarenheter inom området. I presentationen ska du göra en tydlig beskrivning över dina mål och syften med att gå kursen. Ett krav är att du ska kunna arbeta med uppgifterna hemma / i egen verkstad.

Följande kriterier kommer vi att ta hänsyn till vid fler sökande än lediga platser:

 • Tidigare erfarenheter
 • Mål och syften med att gå kursen
 • Jämn fördelning i undervisningsgruppen (kön, ålder, m.fl.)

 

Kursen startar endast om det finns tillräckligt många deltagare.

Sista ansökningsdag

30 april, kursen går att söka från och med 15 januari

 

Så här går ansökan till

 1. Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.
 1. Till din ansökan ska du bifoga följande handlingar:
 • Personbevis (från Skatteverket)
 • Personligt brev där du presenterar dig själv och varför du vill gå utbildningen
 1. Din ansökan bekräftas via angiven e-postadress. Vi kommer att kontakta dig via e-post om du behöver komplettera din ansökan.
 1. Efter sista ansökningsdag kan du komma att kallas till samtal under maj månad. Vid samtalet kommer framtidsplaner, ambitioner och det egna ansvaret att bedömas särskilt. Samtalet har en stor betydelse vid skolans samlade bedömning av dig som sökande.
 2. Senast sju veckor efter sista ansökningsdag får du besked om du blivit antagen eller hamnat på reservlistan. Du kan endast hamna på reservlistan om du uppfyller grundkraven för antagning (se skolans antagningsprinciper). Om du inte gör det meddelar vi dig att du inte kan bli antagen. Reserver meddelas inom två veckor från skolstart om någon antagen avsäger sig platsen.
 3. Beslut om antagning fattas av utbildningens lärare i samråd med biträdande rektor. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
 4. Kursen startar endast om det finns tillräckligt många behöriga sökande.

 

(Vi reserverar oss för eventuella justeringar i kursinnehåll och kursutbud)