Solceller i teori och praktik

I samarbete med

Behovet av solcellsinstallatörer kommer öka mycket kraftigt i Sverige de kommande åren. Marknaden fördubblas varje år och bristen på utbildad personal är stor. Samtidigt är solcellsprojektering och installation av solceller en verksamhet som passar utmärkt för t.ex. små nystartade företag. Det är fullt möjligt att branschen framöver utvecklas till ett system med många lokala underleverantörer, inte enstaka stora installationsföretag.

Utan tvekan kommer rekryteringsbehovet öka baserat på efterfrågan av solceller. Kursen är en del av Eskilstuna folkhögskolas satsning på en hållbar miljö.

Kursens syfte:

Efter avslutad kurs ska Du ha fått nödvändiga kunskaper för att själv kunna projektera, dimensionera och installera solceller. Deltagarna ges även möjlighet att själva ordna en praktikplats.

Syftet med den här kursen är att deltagarna på egen hand ska kunna projektera, koppla och montera en egen solcellsanläggning.

• Grundläggande ellära, AC och DC.
  • Genomgång av solcellsteknik
  • Genomgång av vindkraftsteknik
  • Genomgång av lagringssystem för microanläggningar
  • Genomgång av lagringssystem för stora anläggningar.
  • Montageutbildning av solceller på mark
  • Montageutbildning av solceller på tak.
  • Utbildning i installation av växelriktare och tillhörande elektroniska styrinstrument.
  • Planering av solcellsanläggningar
  • Bygglovsansökningar och tillhörande administration
  • Ekonomi runt solceller. Beställning, kvalitetskontroll, projektberäkning.
  • Information om småföretagande och bildande av egenföretag i Sverige
  • Stödsystem för småföretagande och egenföretagande i Sverige

Innehållet i teoridelen:

• Så fungerar en solcell
  • Likström blir växelström
  • Watt, kWh, Ampere – vi reder ut begreppen
  • Olika typ av solceller
  • Att välja växelriktare
  • Vinklar och solinstrålning
  • Installationer på tak och på mark
  • Taksäkerhet – vad säger arbetsmiljölagen
  • Inkoppling
  • Ekonomi – kostnader och besparingar
  • Regelverk för produktion av egen el
  • Elnät och elhandelsbolag

Innehållet i den praktiska delen:

• Genomgång av olika solcellspaneler
  • Växelriktaren – funktion, avläsning, uppstart
  • Genomgång av olika takfästen
  • Montering på olika typ av takbeläggning
  • Bygge av markställningar i trä
  • Kabeldragning

Kursstart:

28 augusti 2017

Omfattning:

Kursen är på heltid.

Kurslängd:

1 läsår (28 augusti 2017 – 8 juni 2018)

Kursplats/platser

Energikullen i Katrineholm

Eskilstuna Folkhögskola

ETC, Stockholm

Materialavgift

6 000 kr (delas på VT och HT)

Övriga deltagarkostnader

Förutom materialavgiften måste deltagarna räkna med andra kostnader i samband med t.ex. resor, studieresor, logi, skyddskläder och skyddsutrustning.

Nödvändiga förkunskaper

* Tidigare kunskaper och erfarenheter inom teknik/elteknik är önskvärda då det skapar bättre förutsättningar för lärandet.

* Förmåga att kunna förstå och tillgodogöra sig tekniska texter och instruktioner är en förutsättning för att deltagarna ska kunna arbeta med teoretiska arbetsområden.

* Intresse för solenergi

Den teoretiska delen bygger på Johan Ehrenbergs bok ”Johans lilla egen el-bok”, tredje upplagan. Boken berättar på ett roligt och inspirerande sätt om hur egen el produceras från solceller. ETC tar fram ett anpassat studiematerial runt bokens innehåll.

Kontakt:

Williams Pereira

Bitr. rektor

williams.pereira.munoz@dll.se

Gahangir Sarvari

gahangir.sarvari@etc.se

Antagningsprocess

Till ansökan bifogar du ett personligt brev där du presenterar dig själv, dina tidigare meriter och dina motiv till att gå kursen. Bifoga även betyg, personbevis och ditt cv.

• Fullföljt minst 2 årig gymnasieskola

sökande som uppfyller grundkraven (se skolans antagningsprinciper)

1. Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.
  • Ditt CV
  1. Efter sista ansökningsdag kan du komma att kallas till Intervju. Vid intervjun kommer framtidsplaner, ambitioner och det egna ansvaret att bedömas särskilt. Samtalet har en stor betydelse vid skolans samlade bedömning av dig som sökande.
  2. Senast sju veckor efter sista ansökningsdag får du besked om du blivit antagen eller hamnat på reservlistan. Du kan endast hamna på reservlistan om du uppfyller grundkraven för antagning (se skolans antagningsprinciper). Om du inte gör det meddelar vi dig att du inte kan bli antagen. Reserver meddelas inom två veckor från skolstart om någon antagen avsäger sig platsen.
  3. Beslut om antagning fattas av utbildningens lärare i samråd med biträdande rektor. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.

(Vi reserverar oss för eventuella förändringar i kursinnehåll och kursutbud)