Boxas & Berätta!

Boxas och berätta

Datum och tider
4 – 5 mars
1 – 2 april
kl. 9 – 15

Ansökan öppnar
Ansökan är stängd

Sista ansökningsdag

Studiemedelsberättigad
Nej

Ansvariga lärare
Lina Urtecho Karlsson
Katarina Diehl

Det här är en kurs för dig som längtar efter att ta plats; i i din kropp och i ditt skrivande. 

Under fyra dagar får du prova på kreativt skrivande och boxning under lustfyllda och prestigelösa förhållanden. Här skapar vi tillsammans ett tryggt rum där vi utforskar ditt egna uttryck genom ord och rörelseglädje. 

Kursledare är Katarina Diehl, utbildad skrivpedagog med mångårig erfarenhet av att jobba med och vägleda människor, och Lina Urtecho Karlsson, journalist,  skribent och före detta tävlingsboxare med ett SM-guld i bagaget. Gemensamt har de passionen för kreativt skrivande,; en passion de vill dela med sig av. 

Under två helger kommer du, genom enkla och roliga skrivövningar, få närma dig både poesi och prosa. Du kommer att få läsa publicerade författare samt prata om text tillsammans med dina kurskamrater. 

Vi börjar eller avslutar dagen med en timmes boxning. På passen, som är anpassade för nybörjare, får du testa grundläggande och enkla teknikövningar. Du får också hålla och slå på mitsar. Tillsammans får vi upp flås, rensar huvudet – och har kul.  

Kursens mål

Kursens mål  

  • Genom skrivövningar ha fått grundläggande kunskaper i att skriva poesi och prosa 
  • Genom boxningspass för nybörjare ha fått grundläggande kunskap i enklare boxningstekniker 

Kursinnehåll

Dag 1:

  • Introduktion av kursen, schemat och lärarna. Deltagarpresentationer och enklare skrivövningar för att komma igång med skrivprocessen. Frivilliga uppläsningsrundor för att våga låta orden ta plats. Hemuppgift – välj en dikt som du tycker om, antingen helt fritt eller utifrån förslag som ledarna kommer med.  
  • Boxningspass – introduktion. Lugnt inledningspass med fokus på att gå igenom teknik för raka slag, stance och att hålla och slå på mitsar. Grundläggande teknikövningar på mits med jabb och cross. Genomgång kring linda händer samt vett och etikett under passen.  

Dag 2:

  • Fokus poesi. Vi läser och samtalar om poesi och provar på att skriva själva. Vi jobbar med de dikter som deltagarna själv valt. Raderingspoesi, boxningspoesi, poesi utifrån form. Frivilliga uppläsningsrundor utan värdering.  
  • Boxningspass – krokar och uppercuts. Grundläggande teknikövningar för att bygga på de raka slagen med krokar och uppercuts. Vi tränar på mitsar i par och avslutar med lättare styrkeövningar och stretch. 

Dag 3:

  • Fokus prosa. Vi provar på att skriva dialog och arbetar med levande beskrivningar, och gestaltning, allt utifrån enkla skrivövningar. Hur kan en hitta fram till en karaktär? Till en plats? Vi provar och leker oss fram. Uppläsningsrundor.  
  • Boxningspass – fotarbete. Grundläggande teknikövningar för fotarbete. Vi testar tekniken på mitsar tillsammans med enklare slagkombinationer ochhvslutar med med pulshöjande övning och stretch. 

Dag 4:

  • Fokus: stil, avslut och kollektiv poesi. Övningar i stil och rytm, avslutande och sammanfattande övningar, kollektiv poesi. 
  • Boxningspass: försvar.  Grundläggande teknikövningar för försvar: ducka, rulla, gardera, backa. Vi kör kombinationer på mitsar och avslutar med en boxningscirkel.  

Kostnad

1050 kr i kursavgift. Då ingår lättare fika samt boxningshandskar och en poesisamling som deltagarna får ta med sig hem.  

Förkunskaper

Inga förkunskaper krävs, varken för skrivpassen eller boxningsträningen. Vi anpassar kursmomenten efter nivå.   

Information till sökande  

Frågor om kursen? Maila till boxasberatta@gmail.com  

Du kan även gå in på vår Instagram: boxas_och_beratta om du vill läsa mer om vad våra tidigare deltagare tyckt om kursen.

Så här går ansökan till

  1. Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.

  2. Till din ansökan ska du bifoga följande handlingar:
  • Personbevis (från Skatteverket)
  1. Din ansökan bekräftas via angiven e-postadress. Vi kommer att kontakta dig via e-post om du behöver komplettera din ansökan.
  1. Senast sju veckor efter sista ansökningsdag får du besked om du blivit antagen eller hamnat på reservlistan. Du kan endast hamna på reservlistan om du uppfyller grundkraven för antagning (se skolans antagningsprinciper). Om du inte gör det meddelar vi dig att du inte kan bli antagen.

  2. Beslut om antagning fattas av utbildningens lärare i samråd med studierektor. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.

  3. Kursen startar endast om det finns tillräckligt många behöriga sökande.

Om du söker flera kurser anger du ditt förstahandsval och andrahandsval etc. på Mina sidor i Schoolsoft.