Konst 1

Bild från en av skolans ateljéer på kvinnlig deltagare som målar med tusch.I bakgrunden ser vi flera teckningar och målningar som är uppsatta på väggen.

Läsårstider
2024.08.19 –
2025.06.11

Ansökan till höstterminen
öppnar: 1 februari
stänger: 30 april

Mårten Carlson e-post

Ingela Svensson e-post

Ulf Rehnholm e-post

CSN-nivå
GY A2

5 000 kr per termin (10 000 kr/läsår) för förbrukningsmaterial till de obligatoriska uppgifterna

Läs mer om hur du söker studiemedel HÄR

Välkommen att söka till Konst 1, en ettårig konstnärlig utbildning som riktar sig till dig som vill föra din konstnärliga förmåga till en högre nivå. Du får en bra grund för fortsatta studier inom konst eller att arbeta med ett kreativt yrke.

Kursens mål är

• att du ska utveckla din konstnärliga potential
  • att lära dig de grundläggande teknikerna i måleri, teckning, grafik och skulptur
  • att du ska arbeta med digitala processer via fotografering, layout och portfoliearbete
  • att du får ta del av frågeställningar kring samtidskonst via tillbakablickar i konsthistorien
  • att ge utrymme och stöd om du vill vidare till Konst 2 eller annan konstnärlig utbildning
  • att du får arbeta både i grupp och självständigt

Vi arbetar processinriktat med olika tekniker och material inom bild och form. Utbildningen består av teckning och kroki, måleri, grafik, skulptur (form, installation och rumslighet), fotografi samt digital bild.

Det praktiskt arbetet kompletteras med konstteori och konsthistoria. Via samtal om samtidskonst och frågeställningar kring olika processer inom konsten idag får du en ökad medvetenhet kring ditt egna kreativa arbetet.

Undervisningen ger dig grundkunskaper i olika ämnen och material. Varje vecka har du teckning, måleri, skulptur, konstteori och konsthistoria. Ämnen, material och frågeställningar bearbetas i temablock. Du arbetar självständigt men med möjlighet till individuella samtal, genomgångar i grupp och handledning av yrkesverksamma konstnärer. Utöver temaveckorna erbjuds du workshopveckor i grafik, screen och digitalfotografering.

Via det konstnärliga samtalet i grupp kring dina och andras verk får du möjligheter att reflektera över din egen utveckling, här får du ge och ta del av andras kunskaper och erfarenheter.

Du får även möta gästlärare, delta på föreläsningar, göra gemensamma studiebesök på konsthallar och museer. Utöver de schemalagda timmarna har ateljén och verkstäderna generösa öppettider för eget arbete.

Krokiteckningar

Konst 1 består av teori och praktik i:

• Teckning
  • Modellstudier i teckning och skulptur
  • Grafik, hög- och djuptryck samt screentryck
  • Måleri, färglära och analys
  • Teckna med iPad i programmet Procreate
  • Bildkomposition
  • Skulptur och form i olika material
  • Rumslighet, med arbetsuppgifter som innefattar arkitektur- och skalmodeller
  • Digitalt fotografi, dokumentation, layout och skapandet av en egen portfolio
  • Utställningskunskap

Efter avslutad kurs får varje deltagare ett personligt intyg.

Lokaler

Konst 1 och Konst 2 har ljusa, rymliga ateljéer där alla deltagare får sin egen fasta plats. Här finns grafik-, måleri- och skulptursal och möjlighet att arbeta med digital bild i Mac-miljö samt tillgång till 3D scanner och printer. Du får tillgång till vår träverkstad och det finns utrustning för att arbeta med screentryck. Det finns även ett konstbibliotek och två gallerier på skolan.

Kontrollera att du har försörjning för hela din studietid innan du antar din plats.

Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform SchoolSoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i SchoolSoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.

När du registrerar ett konto på Schoolsoft är det viktigt att du använder en e-postadress där du regelbundet läser dina meddelanden. Detta för att vi både inför och under din studietid kommer använda den för att kontakta dig.