En fotoutställning av John Hagen

Eskilstuna folkhögskola 7-18 oktober 2019

Jag är en fotograf, filosof och en sann troende, både på skönhet och mysterium i livet. Jag tittar på världen med ofta överraskade ögon som om jag tittade på den för första gången. Mina kameror tillåter mig att fånga det jag ser på film och presentera det i tryck så att andra kan delta i det jag ser.

Jag fotograferar hellre med film än digitalt, inte för att det har blivit trendigt, inte på grund av filmens speciella ”look”, inte för att jag gillar illaluktande kemikalier eller mörka rum. Jag gör det för att jag känner till och uppskattar mina filmkameror. 

Jag föredrar kvadratiska bilder av samma anledning (mina mellanformatkameror ger till exempel ett 6×6 cm negativ medan 35 mm-kameror ger 3×2). Jag föredrar svartvitt istället för färg eftersom det tar bort mer av de distraktioner som finns i verkligheten så att jag kan skapa en mer abstrakt verklighet.

Jag bor i Hälleforsnäs och tycker om att utforska Södermanland och närområdet i jakt på vad helst som fångar min blick och min fantasi. Jag deltar i några utställningar varje år i hopp om att andra uppskattar att se det jag ser.