Raku, tradition och förnyelse – Fabeldjur

Kurstid
2024.08.31 –
2024.12.01

Ansökan till höstterminen
öppnar: 1 februari
stänger: 30 april

Ansvariga lärare
Patric Danielsson e-post

Anna Eilert e-post

Kursansvarig
Ulf Rehnholm e-post

Studiemedelsberättigad
Nej

Kostnad
3000 kr


Raku är från början en gammal lågbränd brännteknik som utvecklades i Japan under 1500-talet. Tekniken kom till Europa under 1920-talet och har därefter utvecklas i olika riktningar.

Under höstens rakukurs kommer vi ha fabeldjur som tema. Fabeldjur har använts under tusentals år i människans historia och vi kommer att titta på hur dessa har sett ut under olika tider och från flera delar av världen. 

Några exempel på fabeldjur kan vara hydra, drake, grip, kraken, enhörning, vidunder, sagoväsen och bastarder. Fabeldjur symboliserar bland annat skapelsens outnyttjade möjligheter. 

Vi kommer också utforska flera varianter av flaskor, som kärl, flakong, butelj och plunta. Vi testar olika varianter av dekoration och experimenterar med ytor och glasyrer. 

Kursens syfte

Att deltagaren: 

 • förutom den tekniska delen utforskar sitt personliga uttryck och hitta nya vägar för sin estetiska utveckling
 • fördjupar sin kunskap om andra kulturers uttryckssätt när det gäller form, funktion och dekor 

Kursens innehåll

De tekniska momenten kommer vi jobba tillsammans med i skolans verkstäder.

Löpande under kursens gång kommer vi hålla teoretiska pass där vi ser på bilder och film, diskuterar processer, skisser, former och det personliga formspråket. 

Vi kommer att träffas vid fem tillfällen under hösten varav två är bränntillfällen utomhus.

Bra att tänka på

Du måste själv ta med dig handskar, munskydd och oömma kläder samt skissmaterial om du vill använda det. Du måste även räkna med kostnader i samband med egen transport till kursplatserna. 

Krav för antagning

Vi välkomnar såväl nybörjare som er som hållit på ett tag och vill prova alternativa bränntekniker.

Kursplatser

Bränningarna kommer att ske i Sparreholm eller Köping.

Träffar

 • 31 aug – 1 sep
 • 28 – 29 sep 
 • 19 – 20 okt
 • 9 – 10 nov 
 • 30 nov – 1 dec 

Så här går ansökan till

 1. Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.
 2. Till din ansökan ska du bifoga följande handlingar:
 • Personbevis (från Skatteverket)
 • Personligt brev där du presenterar dig själv och varför du vill gå utbildningen
 1. Din ansökan bekräftas via angiven e-postadress. Vi kommer att kontakta dig via e-post både inför och under dina studier, därför är det viktigt att du registrerar en e-postadress där du regelbundet läser dina meddelanden.
 1. Senast fyra veckor efter sista ansökningsdag får du besked om du blivit antagen eller hamnat på reservlistan. Du kan endast hamna på reservlistan om du uppfyller grundkraven för antagning (se skolans antagningsprinciper). Om du inte gör det meddelar vi dig att du inte kan bli antagen. Reserver meddelas inom två veckor från skolstart om någon antagen avsäger sig platsen.
 2. Beslut om antagning fattas av utbildningens lärare i samråd med biträdande rektor. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
 3. Kursen startar endast om det finns tillräckligt många behöriga sökande.