Rutigt, randigt och prickigt (raku 50% distans)

Studietakt
50% distans

Kurstid
2020.09.08 –
2020.12.07

Ansökan öppnar
3 februari
Sista ansökningsdag

30 April

Kursansvarig
Williams Pereira

Studiemedelsberättigad
Ja

Ansvarig lärare
Ann-Margret J Pettersson

En kurs som vänder sig till dig som på egen hand kan jobba på distans i din verkstad och där vi går igenom uppgifterna på de fysiska träffarna.

Kursens mål

Att du fått utveckla och arbeta med ditt eget formspråk, samt reflektera över ditt förhållningssätt. Genom skisser och diskussioner genomfört de givna uppgifter. Att du fått fördjupa dig i olika tekniker och arbetat med din egen process från idé till skiss och slutligen den färdiga produkten.

Kursens innehåll

 • Teori
 • Teknik
 • Dokumentation – rapport, skissarbete och foto
 • Bränning

De fysiska träffarna är obligatoriska och sker på Eskilstuna folkhögskola, Gösta Wasastiernas gränd 4. Där kommer vi att jobba med workshops samt visa olika tekniker och svara på era frågor. Bränningarna sker i Borsökna och Odensvi. 

Ni måste ha tillgång till dator och ev. kamera för mellan träffarna håller vi kontakten via Google Classroom. Där får ni lägga ut era skisser samt pågående arbeten. 

Kostnader

2000 kr (I avgiften ingår lera till uppgifterna, gasol, sågspån, handskar, munskydd och två glasyrer)

Obligatoriska träffar

Start 8 september

28-29 september

26-28 oktober

23-24 november

Avslutningsträff 7 december

Bränningar sker i Borsökna (Eskilstuna) och Odensvi (Köping)

Förkunskaper

Du ska ha arbetat med keramik och kunna jobba självständigt.

Övrigt

Du behöver ha tillgång till en dator med internetuppkoppling.

Antagningsprinciper

Du ska ha erfarenhet av att arbeta med keramik. Du ska bifoga ett personligt brev där du presenterar dig själv och berättar om dina förkunskaper och erfarenheter inom området. I presentationen ska du göra en tydlig beskrivning över dina mål och syften med att gå kursen. Ett krav är att du ska kunna arbeta med uppgifterna hemma / i egen verkstad.

Följande kriterier kommer vi att ta hänsyn till vid fler sökande än lediga platser:

 • Tidigare erfarenheter
 • Mål och syften med att gå kursen
 • Jämn fördelning i undervisningsgruppen (kön, ålder, m.fl.)

Kursen startar endast om det finns tillräckligt många deltagare.

Sista ansökningsdag

30 april, kursen går att söka från och med 3 februari.

Så här går ansökan till

 1. Du ansöker till våra kurser via ett webbformulär i folkhögskolornas gemensamma plattform Schoolsoft. Där registrerar du ett konto som kan användas för att söka fler utbildningar hos oss eller på andra folkhögskolor. På ”Mina sidor” i Schoolsoft kan du sen följa vad som händer med din ansökan.
 1. Till din ansökan ska du bifoga följande handlingar:
 • Personbevis (från Skatteverket)
 • Personligt brev där du presenterar dig själv och varför du vill gå utbildningen
 1. Din ansökan bekräftas via angiven e-postadress. Vi kommer att kontakta dig via e-post om du behöver komplettera din ansökan.
 1. Efter sista ansökningsdag kan du komma att kallas till samtal under maj månad. Vid samtalet kommer framtidsplaner, ambitioner och det egna ansvaret att bedömas särskilt. Samtalet har en stor betydelse vid skolans samlade bedömning av dig som sökande.
 2. Senast sju veckor efter sista ansökningsdag får du besked om du blivit antagen eller hamnat på reservlistan. Du kan endast hamna på reservlistan om du uppfyller grundkraven för antagning (se skolans antagningsprinciper). Om du inte gör det meddelar vi dig att du inte kan bli antagen. Reserver meddelas inom två veckor från skolstart om någon antagen avsäger sig platsen.
 3. Beslut om antagning fattas av utbildningens lärare i samråd med biträdande rektor. Om du inte blivit antagen och tycker att beslutet har fattats på fel grund kan du överklaga det till skolans rektor. Här finns mer information om hur du gör om du vill överklaga.
 4. Kursen startar endast om det finns tillräckligt många behöriga sökande.

(Vi reserverar oss för eventuella justeringar i kursinnehåll och kursutbud)