Fördjupning – Drejning och Glasyr

Kursen är full och går inte längre att söka

Sommarkurs v. 26, 27 juni – 1 juli 2022, måndag – fredag kl. 9 – 15

Kursinformation

Detta är en kurs för dig som vill komma vidare i den keramiska världen. Här får du tips och svar på frågor som du stött på i din arbetsprocess. Kursen riktar sig till dig som redan behärskar att dreja, men som vill utvecklas tekniskt och få större kunskap och förståelse för glasyr och glasering. 

Lärare för kursen är Maria Englund som driver verkstad och butik i Rademachersmedjorna i Eskilstuna. Maria har en gedigen bakrund inom keramiken och har förutom vana att hålla kurser både för nybörjare och på mer avancerad nivå tagit emot mästarbrev inom krukmakaryrket. 

Ni kommer både praktiskt och teoretiskt gå igenom flera glasyrer och alla deltagare får med sig boken ”Glasyrbok” av Anders Fredholm som både rymmer recept och kemin bakom glasyrerna. Du får även veta mer om olika typer av glasyr, samt hur du bästa glaserar specifika föremål. 

Till kursen tar du med dig några skröjade men oglaserade stengodsobjekt. Har du inte tillgång till det kan vi se till att det finns några former på plats, men då bör du meddela det innan. 

Deltagarna i kursen kommer att delas in i fyra grupper. Då vi inte har drejskivor till samtliga deltagare jobbar ni sedan med olika moment och varvar praktiska och teoretiska pass. Ni kommer att dreja, blanda glasyr, prova att glasera och gå igenom glasering teoretiskt.

Kursens mål

Att du kommer vidare i din egen arbetsprocess och får mer kunskap inom drejning samt att blanda glasyrer. Du får också större kunskap i hur du bästa glaserar olika typer av föremål.

Övrigt

Kom ihåg att bära oömma kläder och att ta med dig skröjade stensgodsobjekt. 

Kostnad

1100 kr för material samt fika

Förkunskaper

Detta är en fördjupningskurs för dig som redan behärskar att dreja

Kursplats

Eskilstuna folkhögskola, Gösta Wasastiernas gränd 4

Lärare för Kursen

Maria Englund, Krukmakarmästare med verkstad och butik i Rademacherområdet i Eskilstuna 

Ansökan

Ansökan öppnar 17 december 2021. Först till kvarn, ansök senast 30 april

Obs! Vid för få sökande kommer kursen att ställas in.

Om du får förhinder och inte kan delta ska du meddela detta så snart som möjligt till skolans expedition; tfn: 016 – 10 52 80, e-post: etfhsk@regionsormland.se. Anmälan till kursen är bindande från att kursavgiften är betalad, återbetalning av kursavgiften sker endast mot uppvisat sjukintyg.