Grundkurs i vävning

v. 26, 22-26 juni 2020 kl. 9-16.30, måndag till fredag

Plats:

Vävstugan på Törnerosgatan 6A, Eskilstuna

Grundkurs i vävning. Under fem dagar får du lära dig vävningens alla grundmoment från hur du läser en vävnota, till varpning, uppsättning och vävning. Vi jobbar med naturmaterial och väver på fyra skaft. Vid anmälan pratar vi om vad som är lämpligt att väva som en första väv. Kursen genomförs i samarbete med länshemslöjdskonsulenterna vid Sörmlands museum.

Kursens mål

Efter kursen ska du kunna förstå och veta vad det är som påverkar de olika momenten i vävningen och hur du gör för att sätta upp en väv i en vävstol. Du får kunskap om olika typer av garner och hur du sköter dina vävar på bästa sätt. Du får kännedom om olika vävstolar och redskap. Du har satt upp och vävt en egen väv. 

Kursinnehåll

I kursen ingår alla moment i planering, varpning, uppsättning och vävning av en väv på fyra skaft. Vi fokuserar på vävning i tuskaft, panama och kypert. Materialkunskap- vilket material är lämpligt till vad för sorts vävar. Textil- och vävhistoria. 

Övrigt

Kursen genomförs i samarbete med länshemslöjdskonsulenterna vid Sörmlands museum. Vid anmälan kommer du att prata på telefon med kursledaren om vilken väv som är lämplig som första väv och vilket sorts material som behövs till den. Kursveckan i juni är förlagd till Vävstugan på Törnerosgatan 6 A, Eskilstuna. 

Kostnad

Kursavgift 1 500 kronor. Kostnaden täcker för- och eftermiddagsfika samt förbrukningsmaterial, verktyg och kurslitteratur. 

Förkunskaper

Du behöver inte kunna väva eller sätta upp vävar sedan innan. Garnvana är bra men det är inget krav eller förutsättning.

Lärare

Maria Neijman, vävare och hemslöjdskonsulent

Kontaktperson är hemslöjdskonsulent maria.neijman@regionsormland.se 076-696 36 34

Ansökan

Ansökan öppnar 3 februari 2020. Först till kvarn, ansök senast 30 april.

Obs! Vid för få sökande kommer kursen att ställas in.

Om du får förhinder och inte kan delta ska du meddela detta så snart som möjligt till skolans expedition, tfn: 016-105280 eller via e-post till etfhsk@regionsormland.se Anmälan till kursen är bindande efter att kursavgiften är betalad, återbetalning av kursavgiften sker endast mot uppvisat läkarintyg.