Lemurer

LEMURER

En fotoutställning av Roger Pedersen på Eskilstuna folkhögskola 3-31 oktober.

Lemurer kallas även för halvapor och lever på Madagaskar. På ön som är världens fjärde största, finns en unik flora och fauna som utvecklats sedan ön avskildes från de afrikanska och asiatiska kontinenterna för 160 miljoner år sedan. Avsaknaden av katt- och hunddjur, apor, hjortar och antiloper på ön, har gjort att lemurerna har kunnat utvecklats till mer än hundra olika arter. Allt från den 10 kilo tunga indrin till de små muslemurerna. Många är dagaktiva medan andra är aktiva på natten. 

Den största nattaktiva medlemmen i lemursläktet är fingerdjuret eller aye-aye. Den har bara två framtänder i ovan- och nederkäken som liknar gnagarnas. Födan består av larver som lokaliseras med knackningar på trädstammen. Sedan gnager fingerdjuret ett hål i stammen och fiskar upp larven med sitt långa finger. Man kan säga att djuret har ett beteende som liknar en korsning mellan en gnagare och en hackspett. Att den dessutom bygger bon som liknar stora fågelbon 10-15 meter över marken gör den inte mindre intressant.

Fotograf Roger Pedersen fick sin första kamera vid 12 års ålder och har sen dess dokumenterat det mesta som kan väcka hans intresse. Favoritmotiven har med åren blivit djur, natur, människor och kultur. Roger reser gärna både utomlands och i närområdet och håller där emellan regelbundet föredrag där han bl.a. pratar och visar bilder från Peru, Ecuador, Bolivia, södra Afrika, Kambodja, Burma, och från den svenska fjällvärlden.